Kies de tee die bij je past

Er zijn nog veel golfers die het oude idee hebben dat er verschillende tees bestaan voor mannen en vrouwen. Of dat je als man niet van rood mag afslaan. Dit is een misverstand: iedereen kan van elke tee spelen. En wat dichter bij de hole starten levert vaak meer spelplezier op.

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying ronden te spelen. Sindsdien mogen mannen en vrouwen bijvoorbeeld qualifying ronden van de gele tees spelen. Spelers van beide geslachten mogen ook spelen van de rode tees (de afslagplaatsen waar de rode teemarkers staan).

Voor het merendeel van je ronden is het advies om te spelen van de kleur die het beste bij je spelniveau past. Dan heb je minder slagen nodig om de green te bereiken en maak je meer kans op een par of birdie. Dat maakt golf leuker! En door van de juiste kleur tee te spelen houd je ook snelheid in het spel. Een rondje kost minder tijd.

Hoe weet je welke kleur tee het beste bij jouw spel past? De app GOLF.NL – waarin je oefenscores en qualifying scores kunt invoeren – helpt je hierbij. Voordat je met een ronde begint, geeft de app een advies welke kleur tee het beste bij jouw spelniveau past. Het advies in de app is gebaseerd op je handicap. In de tabel hieronder zie je de teekleuren die geadviseerd worden voor verschillende handicapgroepen.

Vrouwen Tee Mannen  Tee
Wit hcp 10 en lager  Wit
hcp 5 en lager Geel hcp 28 en lager  Geel
hcp 15 en lager Blauw hcp 36 en lager  Blauw
hcp 45 en lager Rood hcp 54 en lager  Rood
hcp 45+ en baanpermissie Oranje baanpermissie  Oranje

 

Als golfer heb je – afgezien van je handicap – nog een leidraad om te bepalen welke kleur tee het beste bij je spel past en dat advies is gebaseerd op de afstand die je slaat. Het slagafstand-advies vind je op de poster ‘Kies je tee’. Sla je tussen de 125 en 160 meter, dan heb je het meeste plezier van de rode tees. Sla je verder, dan is blauw, geel of wit de beste keuze. Het maakt hierbij niet uit of je man of vrouw bent. De tijd dat de rode tee de damestee was en de gele tee de herentee, die is al lang voorbij.

  • Tot 125 meter – oranje tees
  • Tussen de 125 en 160 meter – rode tees
  • Tussen de 160 en 190 meter – blauwe tees
  • Tussen de 190 en 225 meter – gele tees
  • Verder dan 225 meter – witte tees

Maar natuurlijk blijft er keuzevrijheid. Ben je een gevorderde speler, dan is het leuk en leerzaam om je eigen baan af en toe van de achterste tee of juist van de voorste tee te spelen. Je speelt dan een variatie van je eigen baan, de hindernissen liggen op andere plaatsen, en hiermee ontwikkel je je course management skills.

En als je met familie of een vriendengroep speelt, dan kan het leuk zijn om allemaal van dezelfde kleur tee te spelen. Bijvoorbeeld allemaal van rood. Dat draagt bij aan de gezelligheid omdat je gelijk oploopt.

Maar voor het merendeel van je ronden is het advies: speel van de kleur tee die het beste bij jouw spelniveau past. Dan scoor je beter en heb je meer plezier!

Meer nieuws

Nieuws

EziGolf Tourer op de Lochemse Golfclub

Wil je eens een keer samen met je flightgenoot cruisen over onze fairways in plaats van te lopen of heb je een kleine blessure waardoor het even niet gaat.

Nieuws

Broedvogel inventarisatie

Dit jaar zal door de vogelwerkgroep Noordwest Achterhoek een broedvogelinventarisatie worden gedaan. De laatste keer dat dit heeft plaatsgevonden was in 2017. Omstandigheden zoals corona en het vinden van voldoende gekwalificeerde mensen is de oorzaak dat het wat langer heeft geduurd dan de bedoeling was.

Nieuws

Water op de Lochemse

De afgelopen maanden heeft het water ons letterlijk tot aan de lippen gestaan en deze winter is onze baan ruim 75 dagen dicht geweest vanwege ‘regendagen’. Deze natte periode volgt op een aantal jaren waarin er sprake is geweest van grote droogte en extreem lage grondwaterstanden. Dit alles is geen toeval maar een gevolg van klimaatverandering. De betekenis hiervan en mogelijke gevolgen op lange termijn voor het onderhoud en beheer van onze golfbaan willen we schetsen in dit artikel.