Natuurlijk Golfen:
Ontdek de Lochemse Golfclub

Uitdagende Golfbaan in de Achterhoek

De golfbaan op de Lochemse Golfclub is een unieke creatie van Eschauzier & Thate Golfbaan Adviseurs B.V. in Arnhem. Met 18 holes en een par van 72 is deze baan op een prachtige manier aangepast aan de natuurlijke omgeving van het Achterhoeks coulissenlandschap. Het terrein is schitterend aangelegd en wordt met zorg onderhouden. Voor heren strekt de baan zich uit over een totale lengte van 6.001 meter, terwijl dames kunnen genieten van een parcours van 5.231 meter. Tijdens uw rondje golf zult u geconfronteerd worden met uitdagende waterpartijen, diverse doglegs, smalle fairways en verrassende terreinwisselingen, waardoor het een ware en prachtige uitdaging vormt.

De Ontstaansgeschiedenis

In 1936 ontstonden de eerste ideeën voor de aanleg van een golfbaan. Toenmalig burgermeester, de heer R. van Luttervelt, kwam met het idee. Helaas werden deze plannen abrupt onderbroken door de uitbraak van de oorlog. Pas in 1987 blies wethouder mevrouw L. van der Velden dit initiatief nieuw leven in. Op dat moment was de zoon van de voormalige burgemeester, de heer ir. W. van Luttervelt, eigenaar van landgoed ‘Het Rad’. Samen met de heer mr. C.W.H. van Dam, landgoedeigenaar van ‘Het Hameland’ raakten ze enthousiast over de plannen.

In augustus 1993 werden de eerste negen holes geopend. In mei1995 kwamen daar nog eens negen holes bij. Midden 2001 kreeg de 3-holes-oefenbaan een upgrade aan de hand van het ontwerp van Bruno Steensels. Later, van 2012 t/m 2016, kreeg de 18 holes baan verschillende fundamentele wijzigingen onder begeleiding van Michiel van der Vaart, architect bij Jol Golf Design.

Plattegrond en Tips voor elke Hole

Ontdek hier tips en aanwijzingen om de golfbaan van de Lochemse Golf- en Countryclub “De Graafschap” optimaal te bespelen. Bij elke holebeschrijving gaan we uit van een gemiddelde bogeyspeler. Als uw individuele niveau hoger of lager is, kunt u natuurlijk de clubs kiezen die bij u passen. De flyovers zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door HIGHSCAN Drone Solutions.

Hole 1

Par 4
SI 6
383
362
319
295
267

Tip van de pro: richt je afslag naar de linkerkant van de fairway. Als je dit voor elkaar krijgt, heb je een vrije slag naar de green. Voor spelers die ver willen slaan en een bocht willen maken; dit levert zelden resultaat op. De beste balpositie na je afslag is direct rechts naast de bunker.

Sponsor hole 1: Tap & van Hoff Notarissen

Hole 2

Par 5
SI 14
470
454
422
396
370

Tip van de pro: De succesvolste manier om deze hole te spelen, is om je teeshot voor of rechts van de targetbunker te spelen. Sla vooral niet te ver rechtdoor, daar wacht nog een bunker op je bal. De tweede slag houd je voor het water en met slag drie ga je naar de green. Longhitters kunnen hun teeshot over de targetbunker slaan om zo de green in twee slagen te halen.

Sponsor hole 2: Almat Laren

Hole 3

Par 5
SI 14
488
465
430
421
375

Tip van de pro: Het belangrijkste van deze hole is het aanspelen van de green. Speel deze hole strategisch en plaats je golfbal met twee slagen ter hoogte van de 100-meterpalen. Bogey-spelers hebben hiervoor meestal drie slagen nodig. Zo kunt je met een relatief korte club de green aanspelen. Speel deze slag vooral niet te ver, de green loopt vrij steil omhoog. Van achter de green is het lastig om met het juiste tempo terug te chippen.

Hole 4

Par 4
SI 18
317
305
305
276
254

Tip van de pro: De beste positie voor je teeshot is om midden of rechts van het midden op de fairway te slaan. Tot net voor de targetbunker. Echte longhitters worden hier beloond, je kunt over de targetbunker heen slaan, waarna je een kort ijzer naar de vlag overhoudt. Ga bij het aanspelen van de green altijd voor het midden van de green. Vanuit het midden van de green heb je nooit een lange putt naar de hole.

Hole 5

Par 4
SI 2
426
411
383
362
320

Tip van de pro: Deze par 4 speelt lang, heel erg lang. Voor de gemiddelde speler is het aan te bevelen om deze hole als een par 5 te spelen. Neem geen risico met je tweede en derde slag, houd je bal aan de linkerzijde van de fairway. Vanaf daar kun je het beste de green aanspelen en zo vermijdt je de lange bunker die ver doorloopt, evenwijdig aan de green. Sla je approach vooral niet te ver. Dit geeft je een lastige downhill chip of putt.

Sponsor hole 5: Sablebonne Communications

Hole 6

Par 3
SI 8
176
146
146
134
134

Tip van de pro: Sla je teeshot op het midden van de green, dan is dat altijd goed op deze hole. De bunker aan de rechterzijde is een spelbederver van formaat! De vlag kan helemaal rechts achterin op pinpositie 4 staan. Ook dan is het verstandiger om voor het midden van de green te gaan. Het is een smalle, lange green. Vanuit het midden van de green hoef je nooit een superlange putt te spelen.

Sponsor hole 6: Bouwbedrijf Schot

Hole 7

Par 4
SI 4
343
310
300
281
262

Tip van de pro: Speel je teeshot tot kort voor de waterhindernis. Vanaf hier is het nog goed mogelijk om met de tweede slag de green te halen. Longhitters kunnen over het water slaan. De ideale lijn is over de linker waterhindernis, maar rechts van het groepje dennen. Staat de vlag links achterop (het ondiepe deel van de green), speel dan midden green. De bunker of de aflopende heuvel achter de green doen namelijk heel graag mee.

Sponsor hole 7: Koopmans Bouwgroep

Hole 8

Par 3
SI 16
150
118
118
102
95

Tip van de pro: De green is niet goed te zien vanaf de teebox. Kijk vooraf goed naar de pinpositie, de green is namelijk zeer groot en breed. Een pinpositie voorop of achterop…. het kan zo maar twee clubs verschil maken. Lijn altijd iets rechts van het midden van de green op, de linkerzijde van de green loopt ook naar links af. Heb je te ver links van de green geslagen, dan wacht een grasbunker.

Sponsor hole 8: De Haan Schippers Makelaars

Hole 9

Par 4
SI 12
315
301
301
270
251

Tip van de pro: Vanaf de teebox wachten er twee bunkers op je, een links en een rechts in de fairway (echte longhitters kunnen met hun teeshot over de rechterbunker, maar eenvoudig is dit niet). Zorg ervoor dat je golfbal voor de rechterbunker blijft. Vanaf hier kunt je prima met je tweede slag naar de green. De green is zeer diep, let vooral op de pinpositie… het kan zo maar een club en daarmee een slag verschil maken.

Hole 10

Par 5
SI 17
454
437
437
402
367

Tip van de pro: Deze relatief korte par 5 heeft een sterke dogleg naar links. Ben je een bogey-speler, speel deze hole dan altijd via de fairway en deze bocht. Wanneer je tracht af te snijden dan wachten er de nodige bunkers op je golfbal. Longhitters kunnen wel de green in twee slagen halen, maar ook voor hen geldt om vooral de afstanden in dit caddyboekje heel goed te raadplegen.

Sponsor hole 10: Bril in Mode

Hole 11

Par 4
SI 7
363
353
325
301
261

Tip van de pro: Het allerbelangrijkste is om op deze hole op de smalle fairway te blijven. Kies daarom vanaf de teebox voor een club waarmee je zeker op de fairway zult slaan. Mocht je de green niet in twee slagen kunnen halen, kies dan voor een verstandige lay-up tot 100 meter van de vlag. Wil je forceren en toch verder slaan, dan wachten links en rechts de bomen. Op rechts tref je dan ook de beruchte paaltjes met witte koppen aan.

Sponsor hole 11: Herwers Groep

Hole 12

Par 4
SI 3
366
327
327
308
305

Tip van de pro: Zorg ervoor dat je teeshot voor het water blijft, longhitters kunnen er wel voor gaan. De doorgang tussen het water is erg smal en de fairway loopt hier af richting de linker en rechter waterhindernis. Speel deze hole daarom verstandig. Lig je met drie slagen op de green, dan is dat prima voor deze lange, lastige hole.

Sponsor hole 12: Innodeen

Hole 13

Par 4
SI 11
360
348
348
307
269

Tip van de pro: Dit is opnieuw een boshole waarbij het raken van de fairway zeer belangrijk is. Mocht je de green niet in twee slagen kunnen bereiken, kies dan een fairwaywood of een lang ijzer voor je teeshot. Longhitters hebben keuzes op deze hole. Speel je teeshot voor de fairwaybunker links of sla rechts voorbij deze bunker met een driver. De ideale lijn is dan de rechterhelft van de fairway. Sla je tweede slag verstandig en houd midden green aan.

Sponsor hole 13: Roost Outdoor Cooking

Hole 14

Par 3
SI 13
158
150
138
132
125

Tip van de pro: Deze hole speelt ‘langer’ dan je verwacht. De green ligt hoger en meestal heb je hier de wind tegen. Je staat zelf beschut op de met bomen omzoomde teebox, de wind zul je hier vaak niet voelen. Kijk daarom naar de boomtoppen of eventueel aanwezige wolken. Een teeshot die het midden van de green raakt, is altijd goed. Ga je te ver naar rechts, dan rolt je bal vaak hard de slope af.

Hole 15

Par 4
SI 1
391
372
342
333
301

Tip van de pro: Het ideale teeshot sla je op de linkerhelft van de fairway. Vanuit die positie kun je veel beter met je tweede slag door de bocht en richting de green slaan. Een goede lijn vanaf de teebox is hiervoor de fairwaybunker. Voor longhitters komt deze bunker wel in het spel. Ook je tweede slag naar de green houd je bij voorkeur links. Staat de vlag rechts, dan is het toch verstandig om de linkerkant of het midden van de green aan te spelen.

Hole 16

Par 3
SI 15
183
161
152
137
123

Tip van de pro: Wanneer je de green niet kunt halen, speel dan je bal voor de linker bunker. Vanuit die positie heb je een gemakkelijke pitch naar de green. Als je de green wel kunt halen, is de clubkeuze erg belangrijk. Het is een lange, smalle green, dus let op de pinpositie en de vaak aanwezige wind op deze open hole. Deze factoren kunnen voor een speler drie clubs verschil betekenen.

Hole 17

Par 5
SI 7
536
503
457
421
375

Tip van de pro: Dit is een lange, smalle par 5. Het is zeer belangrijk dat uw teeshot de fairway raakt. Speel deze hole verstandig en probeer niet om met je teeshot de hoek af te snijden. Ook voor echte longhitters is dit een gevaarlijke opgave. Halverwege de hole staat aan uw rechterkant een solitaire boom. Sla hier links van en zeker niet rechts. Sla ook niet te ver links, er liggen drie fairwaybunkers op je te wachten. De green ligt verhoogd, kies daarom voldoende club om deze aan te spelen.

Sponsor hole 17: Coltello Vastgoed

Hole 18

Par 4
SI 5
417
380
350
328
280

Tip van de pro: Sla je teeshot op de linkerhelft van de fairway. Aan de rechterzijde liggen twee bunkers. Voor de meeste spelers is de green niet in twee slagen te halen. Sla je tweede slag daarom op een voor jou favoriete afstand van de green. Maar pas op voor de fairwaybunker, rechts voor de green. Longhitters slaan hun teeshot ook op de linkerhelft van de fairway. Hier is veel ruimte voor uw tweede slag naar de green. Geconcentreerd uitholen en ontspannen naar hole 19!

Sponsor hole 18: Kingfisher

Bepaal uw playing handicap

Door het berekenen van uw playing handicap kunt u bekijken wat uw handicap is op De Lochemse. Een playing handicap is aangepast aan de moeilijkheidsgraad van De Lochemse. Vul de onderstaande gegevens in om uw persoonlijke handicap te berekenen en ontdek uw playing handicap op De Lochemse!

Uw baanhandicap

Wit
Geel
Blauw
Rood
Oranje

Oefenfaciliteiten

Ontdek onze uitgebreide oefenfaciliteiten, waaronder een (deels) overdekte drivingrange, een chipping area, bunkers en een puttinggreen. Als lid krijgt u toegang tot al deze oefenfaciliteiten.

Handig om te weten

Local Rules

Plaatselijke regels van de Lochemse, geldig vanaf 1 januari 2024

 1. Buiten de baan is gemarkeerd door palen met witte koppen
 2. Een bal die tot stilstand komt aan de andere kant van de als buiten de baan gemarkeerde weg tussen hole 1 en 12, is buiten de baan, zelfs als deze tot stilstand komt op een ander deel van de baan dat binnen de baan is bij het spelen van andere holes.
 3. De rode hindernis op hole 1 links en hole 12 rechts loopt tot aan en valt samen met de buiten de baan grens.
 4. Alle hindernissen die niet zijn gemarkeerd, moeten worden behandeld als deel van het algemene gebied en zijn geen hindernis.
 5. De hindernis naast en achter de green van hole 17 gemarkeerd met rode palen met een groene kop is een verboden speelzone en is maar aan een kant gemarkeerd en strekt zich uit tot in het oneindige. Als een bal binnen de hindernis in deze verboden speelzone ligt, mag hij niet worden gespeeld en moet de belemmering door de verboden speelzone worden ontweken volgens Regel 17.1e.
 6. Grond in bewerking (GUR) gemarkeerd door blauwe palen is een verboden speelzone die moet worden behandeld als een abnormale baanomstandigheid. Bij een belemmering door een dergelijke verboden speelzone is het verplicht deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16-1f. Indien het bekend of praktisch zeker is dat de bal in de GUR ligt maar de bal is of niet gevonden of de speler besluit de bal niet op te pakken dan mag de speler handelen volgens Regel 16-1e.
 7. Een schapenweide in de baan is een afgerasterd gebied met schapen. Dit gebied is GUR en een verboden speelzone. De GUR strekt zich uit tot één clublengte buiten de afrastering. De afrastering en de daarbij geplaatste apparatuur (schrikdraadvoeding) zijn een vast obstakel. Bij een belemmering door een dergelijke verboden speelzone is het verplicht deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16-1f. Indien het bekend of praktisch zeker is dat de bal in de GUR ligt maar de bal is of niet gevonden of de speler besluit de bal niet op te pakken dan mag de speler handelen volgens Regel 16-1e.
 8. Een vast obstakel (zoals b.v. een sproeikop) in het algemene gebied dat op de speellijn binnen 2 clublengten van de green en binnen twee clublengten van de bal ligt, mag worden ontweken volgens Regel 16.1b. Er mag niet volgens deze plaatselijke regel worden gehandeld als de speler een speellijn kiest die duidelijk onredelijk is.
 9. Alle wegen en paden op de baan, ook als deze niet kunstmatig verhard zijn, worden beschouwd als vaste obstakels waarvan ontwijken zonder straf is toegestaan volgens Regel 16.1.
 10. Afstandspalen op de baan zijn vaste obstakels waarvan ontwijken zonder straf is toegestaan volgens Regel 16.1.
 11. De speler is verantwoordelijk voor vermelding van de juiste playing handicap op de ingeleverde scorekaart.
  1. Als de vermelde playing handicap te laag is, volgt er geen straf en blijft de score staan die met deze handicap is gespeeld.
  2. Als de playing handicap ontbreekt of een te hoge playing handicap is vermeld, dan volgt de straf diskwalificatie.
  3. Straf voor overtreding van een plaatselijke regel is de algemene straf tenzij hierboven anders is vermeld.