De weg naar een dementievriendelijke samenleving begint bij bewustwording
Op donderdag 10 oktober 2024 om 19:30 uur vond in ons clubhuis de lezing ‘GOED omgaan met dementie’ plaats. De reacties na afloop waren overweldigend.
Er waren in totaal 23 leden en 4 introducees aanwezig.
Tijdens deze interactieve lezing over dementie deelden Naufal Assegaff, buddy bij de Stichting Welzijn Lochem en Gerard Meijer, namens ‘Samen dementievriendelijk’ hun kennis en ervaring, middels een zeer beknopt programma van 1,5 uur.
In de lezing werd duidelijk welke impact dementie op de samenleving heeft.
1 Op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen worden hierdoor getroffen! Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie alsook voor de mantelzorger(s). Kritische vragen werden gesteld en ervaringen uitgewisseld.
De reacties na afloop: ‘Goed initiatief’. ‘Heel herkenbaar’. ‘Goed voor je bewustwording’. ‘Confronterend en constructief’. ‘Open en lekker praktisch’. ‘Leerzaam, je wordt met je neus op de feiten gedrukt’. ‘Nuttige tips’.
Uit deze presentatie begreep ik het volgende:
Het is goed om dementie tijdig te herkennen.
Uit de praktijkervaring van Naufal bleken onderstaande punten essentieel:
1. Regel met een vertrouwd persoon alle (geld)zaken, dit wordt namelijk steeds moeilijker.
2. Breng de omgeving zo snel mogelijk op de hoogte van wat er speelt (of laat het regelen). Familie, vrienden en omgeving kunnen dan begrijpen wat er aan de hand is en kunnen daar rekening mee houden.
Het is géén taboe, het is geen schande, het is een ziekte.
Het is helaas een ongeneeslijke ziekte. Wees in een vroeg stadium transparant, het maakt het voor u, uw omgeving, maar ook het vervolg van het omgaan met deze ziekte draaglijker. Met alleen liefde, empathie en geduld komt u niet ver met het GOED omgaan met dementie. Belangrijk is dat er tijd genomen wordt om zich in deze ziekte te verdiepen, in de kennis over oorzaak, gevolg, de do’s en don’ts, het tijdig ondersteuning vragen aan (huis)arts en/of (lokale) hulporganisaties etc.
Voor de mantelzorger(s) en de omgeving had Gerard ook een tip: Hun waarheid is De waarheid.
Geef géén weerstand, beweeg mee, praat mee, leid af van het onderwerp, neem hen serieus, en blijf met respect benaderen.
Naufal dankt de Stichting Welzijn Lochem, Lochem Doet, Samen dementievriendelijk, de stichting Alzheimer Nederland, het bestuur van de Lochemse en in het bijzonder dank aan Anne Rose, Marjolein, Anja, Marijke, Dennis en niet te vergeten …. het Le Rêve – team.
Namens alle deelnemers wil ik met name Naufal danken voor al zijn inspanningen.
Het is een fantastisch initiatief om dit onderwerp, zo van maatschappelijk belang, met ons te willen delen.
Ingrid Haffmans
Nuttige links om de opgedane kennis aan te vullen:
• Geheugentest: Geheugentest | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)
• Gratis online trainingen: Trainingen | Samen dementievriendelijk