‘Boswachters’ in de baan

30 juli 2020

Opvallend was dat tijdens de vorige schouw er veel platbuiken (een libellesoort) te zien waren op en rond de vijvers. Met name tussen hole 2 en hole 12. Ditmaal was er echter geen platbuik te zien. Wel te zien waren de bloedrode heidelibel, de houtpantserjuffer en de azuurjuffer. Alleen te zien en op naam te brengen dankzij de professionele fotografie van Sharon Kuipers. Door zo'n insect digitaal vast te leggen, is het mogelijk om thuis op ons gemak nog eens rustig na te gaan welke soort het is. Nogmaals dank.

Daarnaast waren er ook leuke waarnemingen van het icarusblauwtje, de sint-jansvlinder, het bont zandoogje en de grote boswachter. Van die laatste soort waren we niet helemaal zeker. Mochten er medeleden zijn met een absolute beschrijving, dan horen we dat natuurlijk heel graag!

De kruiden in de ruigte tussen hole 14 en de oefenbaan leverden ook mooie waarnemingen op van andere insecten. Zoals de wespspin die druk bezig was om een lekker hapje in haar eigen spinsel in te pakken.

Ook aanwezig waren de vele mieren op en langs het pad van het clubhuis. Als door een geheim gegeven sein – alleen te horen door mierenoren – kwamen ze massaal onder de verharding vandaan. De koninginnen en vruchtbare mannetjes krijgen op zo een moment dan letterlijk en figuurlijk vleugels om tot op grote hoogte hun paringsdans uit te voeren. De bevruchte koninginnen starten daarna een eigen, nieuwe kolonie. De mannetjes sterven na de paring ‘een mooie dood’.

Arjin Vette

Commissie Terreinbeheer