Kies je tee

Hoe ver sla jij? Kies de kleur van de tee die bij je past

Een van de vele leuke dingen aan golf en het handicapsysteem is dat iedereen van verschillende kleuren tees mag spelen. Het voordeel hiervan is dat spelen van de juiste tee tot meer succesbeleving en vlot spel leidt.

Meer spelplezier van de juiste kleur tee

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying ronden te spelen. In het algemeen is het aan te bevelen dat u een (qualifying) ronde van de kleur tee speelt die het beste bij uw spelniveau past, want onderzoek heeft aangetoond dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Als u van de juiste kleur tee speelt, heeft u minder te maken met hindernissen of lastige gebieden, bereikt u met minder slagen de green en maakt u meer kans op een par of birdie. Hierdoor gaat de succesbeleving omhoog. Dan heeft u dus meer spelplezier. Bovendien kost een rondje van de juiste kleur tee minder tijd.

 

Hieronder het advies voor de kleur tee op basis van de afstand van een geslagen bal.

  • Tot 125 meter – Oranje
  • Tussen de 125 en 160 meter – Rood
  • Tussen de 160 en 190 meter – Blauw
  • Tussen de 190 en 225 meter – Geel
  • Verder dan 225 meter – Wit

Af en toe van een andere tee spelen

Ook kunt u af en toe juist niet spelen van de kleur tee die het beste bij uw spel past.

  • Als u met familie of een vriendengroep speelt, is het leuk om allemaal van dezelfde kleur tee te spelen. Bijvoorbeeld allemaal van rood. Dat draagt bij aan de gezelligheid omdat u gelijk oploopt. Met familie van dezelfde kleur tee spelen, maakt golf als familiesport extra aantrekkelijk.
  • Voor gevorderde spelers is het leuk en leerzaam om af en toe van de achterste tee of juist van de voorste tee te spelen. Daarmee ontwikkelt u course management skills.  Van elke kleur tee – oranje, rood, blauw, geel of wit – is een baan anders. Door af en toe van een andere kleur tee te spelen, speelt u verschillende banen op één baan. Dat maakt elke golfbaan aantrekkelijker. U moet zich wel realiseren dat een ronde van de achterste tees mogelijk meer tijd kost. Het spelen van andere tees gaat dus gepaard met een advies: doe dit alleen als de baan niet druk bezet is.

Het advies is echter dat u van de kleur tee speelt die het beste bij uw spel past, maar het is leuk en leerzaam om af en toe van een andere kleur te spelen. Bekijk hier de video of kijk voor meer informatie op golf.nl/kiesjetee.